אוטומטי או ידני, מה עדיף בבדיקות QA לאפליקציה?

QA / בדיקות אוטומטיות / בדיקות תוכנה

QA




בדיקות הבטחת איכות או בשמן המקצועי QA הן חלק משמעותי ובלתי נפרד מפיתוח תוכנה. בדיקות QA הן מה שמפריד בין כתיבת קוד חובבנית לבין מוצר המותאם לשוק תחרותי. ניתן לחלק את בדיקות QA לשני סוגים: בדיקות ידניות ובדיקות אוטומטיות.

מה זה בדיקות QA אוטומטיות לאפליקציה?

בדיקות QA אוטומטיות נכנסו כבר לפני מספר עשורים כדרך לבחון תוכנות מחשב, אתרי אינטרנט ובעשרים השנים האחרונות גם אפליקציות לסלולר. חלק מבודקי התוכנה בתעשייה הקלאסית מצדדים עדיין ביתרונות הגדולים שיש לבדיקות ידניות הבוחנות גם את הסיטואציה שבה המשתמש נמצא בזמן תפעול האפליקציה. במאמר זה ננסה לעמוד על היתרונות והחסרונות של הבדיקות האוטומטיות ומתי מומלץ להשתמש דווקא בבדיקות ידניות.



QA1




יתרונות הבדיקות האוטומטיות

בדומה לתהליכים אוטומטיים רבים גם QA המתבצע באמצעות תסריט מנוהל מראש מאפשר לבדוק במהירות כמות עצומה של תסריטים בעת ובעונה אחת ללא תלות בכמות כח האדם העומד לרשותכם. במהלך פיתוח אפליקציה ניתן לשנות במהירות רבה את התסריט בפרמטרים קטנים ולבצע מספר רב של בחינות תוך הזנת נתונים "נכונים" ו"שגויים" במכוון על בסיס של רשימה מוגדרת מראש לכל אחד מהשדות.


חסרונות הבדיקות האוטומטיות

בדיקות אוטומטיות מתאימות לאפליקציות בסדר גודל בינוני וגדול הכוללות מגוון רחב של מסכים ותסריטים שיכולים "להשתבש". על מנת לתכנן את הבדיקה יש לכתוב מראש את התסריטים ולנסות לכסות בעת ובעונה אחת מגוון רחב של מקרי קצה. בנוסף, הבדיקות האוטומטיות אין מסוגלות לבחון התנהגות "טבעית" של משתמש הנמצא בזמן נהיגה, הליכה ברחוב או כאשר דעתו מוסחת.


מתי להשתמש בבדיקות אוטומטיות?

בבדיקת אפליקציה מוטב להשתמש בQA אוטומטי כאשר מבצעים בדיקות "נסיגה". לאחר שאיתרנו טעות או שגיאות באפליקציה ויש תסריט ברור כיצד ניתן לשחזרן ניתן לבחון האם הטעות חוזרת לאחר תיקונה, כמו גם לבחון תסריטים דומים מאד על מנת לראות שהתיקון מסוגל להתמודד גם איתן. הבדיקות האוטומטיות מאפשרות לבצע אלפי בדיקות בעת ובעונה אחת בשינויים קלים ולייצר אפליקציה יציבה יותר.

בנוסף, כאשר ישנן פעולות חוזרות ונשנות, בודקים ידניים נוטים "להשתעמם" בעוד תוכנה הרצה וחוזרת שוב ושוב על הפעולה ממשיכה ופועלת במהירות זהה בתחילת הבדיקות ובשלבים המתקדמים שלהם. בדיקות עומסים וביצועים – כאשר מעוניינים לבדוק האם התוכנה מסוגלת לעבוד במהירות גם אם עשרות אלפי משתמשים או מיליוני משתמשים עובדים במקביל ומעמיסים על המערכת – בדיקות אוטומטיות הן הדרך היעילה ביותר.


מה זה בדיקות QA ידניות לאפליקציה?

בדיקות ידניות לאפליקציה עושות שימוש בכח אדם אנושי המבצע תסריטים כתובים מראש ומגלה שגיאות בתפעול האפליקציה. זהו תהליך קפדני שבמהלכו מהנדס האיכות בודק את השימוש בתוכנה בכל אופן אפשרי ומחפש את מצבי הקיצון בהם הקוד עלול להפסיק לתת את המענה הרצוי.



QA2




יתרונות הבדיקות הידניות

כפי שציינו לעיל, בדיקות ידניות מאפשרות לבחון התנהגות אנושית בזמן השימוש באפליקציה, כמו נסיעה ברכבת, נהיגה או הליכה בחושך. בנוסף על מנת לבצע כמות קטנה של בדיקות אין צורך לתכנת מראש תסריטי בדיקה אלא רק להגדירם היטב במערכת. בודקים ידניים מסוגלים גם להתמודד עם תסריטי בדיקה מורכבים מאד שקשה לתכנת.


חסרונות הבדיקות הידניות

משתמשי בדיקות ידניות מסוגלים לבצע בדיקה אחת בכל פעם ולא לבדוק במקביל מספר תסריטים. כמו כן, הם עשויים להתעלם משגיאה מסוימת או לטעות בהבנת התסריט ולהתעלם משגיאה.


לסיכום, מתי להשתמש בבדיקות ידניות ומתי באוטומטיות?

בדיקות ידניות מותאמות לשימוש באפליקציות בעלות מספר מסכים מצומצם או פרויקט בהיקף קטן. כמו כן, על מנת לבחון תסריטי מדיה מורכבות או כאלה הדורשים המצאות בסיטואציה חיצונית מורכבת קשה יותר להשתמש בבדיקות אוטומטיות. בדיקות QA אוטומטיות מותאמות לבדיקות עומסים, ביצועים וכן לבדיקות הדורשות חזרה רבה על פעולות עם שינוי קל או ללא שינוי.



חזרה הבא
עוד כתבות

אנו משתמשים בעוגיות כדי להתאים תוכן ומודעות, לנתח את התנועה באתר ולהציג לך פרסומות רלוונטיות. בלחיצה על אישור אתה מסכים לאחסון העוגיות במכשיר שלך.

אישור